Existerar den fria viljan?

När jag satt på tåget till skolan imorse så kom den där känslan igen som jag får när jag slås av att jag kommer bli gammal och dö. Känslan börjar i huvudet och går ner i magen genom bröstet. Pulsen ökar. Det känns som blodet försvinner ur huvudet. Paralysering och skräck. Och ångest. Jag vill inte bli gammal. Och jag vill inte dö.
 
Jag har slutat försöka förklara detta för andra människor eftersom jag nästan alltid möts av ett ryck på axeln och något i stil med att det är långt kvar dit. Det är ju inte riktigt det det handlar om. Det handlar inte om tiden man har i livet, utan att det faktiskt ska ta slut. För mig. För dej. För allt och alla.
 
Jag hoppas så innerligt att det finns en mening med detta. Med livet. Och döden. Hoppas och önskar.
 
På tal om mening så börjar man ju fundera när man kommer till skolan och ska prata om olika perspektiv angående människosyn, och huruvida vi anser att "den fria viljan" finns påverkar vår människosyn och så även vårat bemötande av andra människor. Vi fick en artikel där man debatterade om detta och någonstans stod det att en del argument faller på att eftersom människan har ett tidsbegrepp, till skillnad från djuren, så är vi medvetna om vår egen död och det påverkar våra beslut under livets gång. På det sättet har man egentligen ingen fri vilja
 
Vissa vill mena på att man har en fri vilja, och när ett argument som att vi inte väljer att bli sjuka kommer på tal, så vill man säga att vi väljer hur vi ska hantera vår sjukdom. Detta känns helt befängt. Skulle jag välja att dra nytta av min sjukdom då eller? Och hur skulle jag göra detta? Förutom att bli empatisk och kunna förstå andra människor som är sjuka?
 
Jag vill säga att alla människor är ansvariga för sina handlingar och att de handlingar man väljer kan antingen skada eller göra gott. Men i slutändan har man ingen fri vilja för antingen är konsekvenserna av våra handlingar för stora eller så finns det fysiska begränsningar för vad man klarar av. Konsekvenser av handlande kan bero på lagar, sociala normer osv. Fysiska begränsningar kan handla om att jag kanske vill bli världskänd. Världens bästa aktris. Eller artist. Men har jag inte förmågan att varken sjunga eller skådespela så spelar det ingen roll hur mycket jag åtrår detta. Jag har det inte i mig och därför är det omöjligt. Och därför har jag ingen fri vilja.
 
OM det finns en fri vilja så ligger den i oss själva och kan bara användas gentemot oss själva, eftersom hur andra bemöter oss påverkar hur vi i vår tur bemöter dom. Jag tror att det viktigaste är att vara sann mot sig själv, och på så sätt även mot andra. Många kommer tycka illa om en, men de likheter man drar till sig genom ett ärligt beteende sållar lyckligtvis bort de idioter som hatar på andra, när de egentligen hatar sig själva.

Att få bli sedd som den man faktiskt är

Idag fick jag känna på igen hur skönt det faktiskt är att få prata med någon. Någon som inte känner till något om ens tidigare liv. Så sent som i måndags när jag hade avslutningssamtal med min terapeut så pratade vi om min frustration över människors eventuella syn på mig. Inte det att folk inte vet vad jag varit med och på så vis kan tycka synd om mig. Det är ingen ömkan jag är ute efter. Grejen är den att när man flyttar till en ny ort för att börja ett nytt liv så känner folk inte mer än det dom ser här och nu. Dom gör vissa antaganden om hur man är som person som kanske inte stämmer överens med vem man faktiskt är.
 
Det är lätt att titta på någon som är fräsch, ser välmående ut, har snygga kläder, som ler, och tro att den personen glidit på en jävla räkmacka.
 
Så även om jag inte blottade hela mig själv (för det skulle inte vara till min fördel utan istället skapa fördomar och negativa förväntningar på mig som lätt skulle sluta i någon självuppfyllande profetia) så kändes det ändå som att jag fick igenom ett budskap som åtminstone tog bort en eventuell bild av att jag skulle haft det lätt.
 
Och varför är det så viktigt för mig att folk inte tror jag haft det lätt? För att i den världen jag växt upp och levt narrar man medelsvenssons, där pappa står för kreditkortet och mamma tvättar dina kläder. Sådana människor är i allmänhet jävligt ignoranta och egocentriska. Dom lever skyddade och behöver aldrig smaka på konsekvenserna av sitt eget handlande och har därför oftast inte någon självkritik.
 
Sådana människor har alltid tryckt ner mig. Trycker ner andra. Trycker fortfarande ner mig idag. Ser ner på människor som står utanför samhällets medelklass som att de vore något virus. Dom har fördomar. Och jag vill aldrig, någonsin, i hela mitt liv bli beblandad med sådana på någon nivå överhuvudtaget.

När hela tillvaron hänger på ett ynka, jävla piller.

Så vad har det förflutna för mening i nutiden? Det är så många som vill vifta av sig det som varit, och mena på att det som varit det har varit. Man måste gå vidare. Tiden läker alla sår. Man ska inte älta.
 
Jag kan säga att älta är det enda som hjälper en komma över tunga trauman. Annars hade man inte gått i terapi. Det är bara genom att älta och ställa sig frågan "varför jag?" som gör att man tillslut kan få svar. Problemet ligger i vem man ska älta hos. Vem som har styrkan, modet och välviljan att lyssna. Och tid. För det tar många år. Och ändå så kommer man aldrig riktigt över det.
 
Det förflutna formar oss som människor. Hur vi bemöter andra i framtiden. Tiden läker kanske såren. Men ärren finns där för alltid.
 
Suck! Nu får jag prestationsångest igen. Vill ta bort bloggen och känner att jag skäms. Men...
 
Jag avtjänar fortfarande min kontraktsvård. Jag har precis avtjänat mitt straff på 1 år och har precis gått in i efterbehandlingen som ska vara minst 6 månader. Antagligen kommer den vara ännu längre. Jag hoppas det. Det är tack vare allt detta jag fixar att gå igenom tillvaron. Utan att falla tillbaka. Tack vare all terapi.
 
Samtalsterapi. Att vara förtvivlad, älta, gråta, undra, fråga.
KBT (Kognitiv BeteendeTerapi). Att bli medveten om hur tankar påverkar känslor, som i sin tur styr hur vi beter oss eller reagerar i vissa situationer. Att ta kontroll över detta och lära sig att själv välja hur man vill se på en situation och på så viss även kontrollera våra känslor och reaktioner.
DBT (Dialektisk BeteendeTerapi). Att identifiera vad man faktiskt känner. Man talar om primära och sekundära känslor. Är man egentligen arg? Eller är man ledsen, och ilska är vad som uppstår pga maktlösheten man känner när man är ledsen? Att acceptera att verkligheten är som den är. Att acceptera den man själv faktiskt är.
 
Substitutionsbehandling. En medicinsk behandling som innebar att åka in till en mottagning varje morgon i 6 månader för att få subutex samt lämna urinprov var tredje dag. Subutex är ett piller som smälter under tungan. Den innehåller opioider, som är en syntetiskt framställd opiat. Genom att ta detta ersätter jag opiaterna. Det håller mig frisk och tar bort det fysiska suget. Eller behovet rättare sagt.
 
Suget försvinner aldrig. Någonsin.
 
Men det är detta som är nyckelfaktorn. Utan detta hade jag inte fixat all terapi. Jag hade inte fixat att plugga. Inte fixat att jobba. Inte fixat att äta. Kliva ur sängen. Sova. Fungera som människa. Vara social. Existera. Utan detta hade jag brytit mot mitt straff inom en månad och istället suttit i fängelse.
 
Detta höll på att hända och jag dansade på en tunn linje mellan fängelsestraff och kontraktsvård, som började och slutade med 2 veckor i häktet. Men det är en annan historia som kommer i ett senare inlägg.
 
Detta är bara de konkreta konsekvenserna. De som ligger under ytan är desto fler. Bortsett från ärren på mina armar och ben, som aldrig kommer försvinna, som alla kan se. De i själen är tunga att bära på. Inget jag kan prata om med vem som helst. Inte utan att göra folk obekväma och då riskera att ingen vill prata med mig.
 
Det är ett trauma bara det... Att behöva låtsas varje dag att man inget vet. Att man är lyckligt ovetandes om alla svårigheter. Att lyssna på andra som haft det svårt och låtsas att man låtsas förstå. Utan att säga något själv.

Från helvetet och tillbaka... Flera gånger om.

Så var det dags att skriva sitt första inlägg. Igen. Hade tänkt att innehållet här skulle sammanfatta vad bloggen kommer handla om. Vem jag är. Prestationsångest. Anledningen till att jag avslutat alla mina andra bloggar är för att när jag insett hur mycket jag blottat mig själv så skäms jag. Och känner att jag är den minst roliga och intressanta personen på jorden. 
 
Varför?
 
För jag har inte mycket positivt i mitt liv att berätta om. Hade jag haft det så hade det absolut fått stå i fokus. I bloggen. I mina tankar. I mitt liv.
 
Jag ger det en chans nu. Att låta min verklighet komma ut. Den mörka verkligheten, som många lever i, som inte lyfts fram på grund av skam.
 
När jag säger att jag kommer från en trasig barndom/uppväxt så är det allt annat än en överdrift. Jag hittar inte ord nog att sammanfatta allt. Så jag använder ordet "trasig". Ensamstående mamma med två småsystrar. Ständigt på flyende fot. Flyttandes. Byte av stad. Byte av skola. Jag har alltid förstått att det vi gör... Det är nödvändigt. Jag vet inte varför. Har ett hum, men vet inte säkert. Missförstå inte. Mamma är, har alltid varit och är mer än någonsin världens underbaraste mamma. 
 
Med flytt och byte av skola kommer främlingsfientlighet. Mobbing rättare sagt. Eller nej. Det ordet räcker inte heller. Trackasserier och förföljning stämmer bättre. Jag har alltid varit tillbakadragen. Det funkade fram tills jag började tvåan i en ny stad. Och när jag lärde mig svara tillbaka eskalerade det istället. 8 år gammal skolkade jag, hade ständigt kvarsittning... Och magkatarr. När det var som värst så samlades dom i stora folkhopar som förföljde mig. Kastade sten och grus på mig. Spottade. Öknamn. Horunge. Fittunge. Fattiglapp. När jag väl fick nya kläder hade jag hämtat dom på soptippen. Tyckte dom.
 
Jag bytte skola. Men var redan så pass förstörd att mitt beteende gjorde att jag själv fick mig utstött. Socialen blev delaktiga i mitt liv. På många sätt. När jag en rast blev påpucklad av en kille, som sparkade och slog på mig när jag låg ner och hela min klass stod i en ring runtom och tittade på medan jag bad om hjälp, så blev jag fosterhemsplacerad. Mobbingen upphörde endast de två gånger jag var fosterhemsplacerad, fram tills jag slutade sexan.
 
13 år. Trasig. Skär i mig själv. Längtar efter mamma. Har minnen av sexuella övergrepp. Gråter. Ropar på hjälp. Blir tvångsomhändertagen. LVU heter det. Under mina 3 år med LVU var jag placerad på en psykavdelning, två behandlingshem, ett akuthem och ett fosterhem. Ingen ville ha mig. Jag förstod dom.
 
16 år. Mamma har flyttat ut på landet. Bort ifrån stan och mitt skadliga umgänge, som var soc ursäkt för att under inga omständigheter låta mig få komma hem. Till mamma. Dit jag ville mest av allt. Det skedde plötsligt. Utan förvarning. Jag gick tydligen på droger. Jag vet inte hur jag fått i mig dom, var de kommer ifrån eller när. Jag fick aldrig se stickan själv heller. Dagen efter stod jag vid tåget med allt jag kunde få med mig i en väska. Här kunde man tro att den hemska historien skulle få sitt lilla lyckliga slut. Men jag kan säga att de tre första åren i en tonårings liv, så formas man socialt av sin omgivning. Och någon som formats socialt dom åren, instängd på den ena hemmet efter det andra, men diverse människor som har diverse personlighetsstörningar , vuxna som lovat att de älskar en för att sedan inte vilja ha kvar en osv, så blir det inte lätt att återanpassas till samhället.
 
Jag hatade människor. Jag hatade vuxna. Jag hatade mig själv.
 
17 år. Går om nian med minimala poäng. Upp över öronen störtförälskad i den vackraste mannen jag någonsin skådat. Både på utsidan och insidan. Natten vi träffades och pratade med varandra glömmer jag aldrig. Jag såg hans gloria. Jag visste att han var en ängel. Exstacy får en att känna och se saker på ett sätt som inte går att jämföra med något annat än ren kärlek. Exstas. Men jag visste att han var där för att rädda mig. Från ensamheten. Utstöttheten. Han skulle vara allt jag behövde för att inte gå under. För han förstod mig. Som ingen annan. Och framförallt så förstod jag honom. Som ingen annan. Och som här våran kärlekssaga började, så var det också såhär i efterhand, början på undergången.
 
21 år. Mitt första LVM. Jag har legat på intensiven två gånger på kort tid. Jag är fast i opiaternas land. Det hjälper mot fysisk smärta. Och själslig smärta. Jag tände av i 3 månader. Så lång tid tar det. Men frisk, det blir man aldrig... Verkligen aldrig. Så när de släppte ut mig 6 månader senare så tog det två veckor innan jag låg på intensiven igen. Jag minns det inte ens. 
 
23 år. Vid det laget har vi gjort varandra så illa, så många gånger. Slagits. Skrikit. Kallat varandra för det ena och det andra. När vi separera så tänkte jag verkligen sluta. Jag ville verkligen. Men depressionen och abstinensen hade mig i sitt grepp. Slet ner mig i ett evigt mörker utan något synligt ljus någonstans. Ingen kunde hjälpa mig. 5 månader senare kunde jag fortfarande inte sova. Jag kunde fortfarande inte förmå mig att kliva ur sängen. Jag svettades. Grät. Hade ont. I kroppen. I huvudet. I själen. När han äntligen hörde av sig och ville ha tillbaka mig så tvekade jag inte en sekund.
 
Det dröjde inte länge innan vi blev åtalade för vårat första brott. Ett grovt brott. Det är fängelsestraff på det. Det blev början på våran räddning. Efter att ha försökt sluta mer än vad man kan räkna till, efter att ha blivit hemlösa, förlorat allt, till och med värdigheten, efter att ha behövt stjäla mat för att överleva, levt med allt man äger i en varsin resväska och inte veta var vi ska sova den här natten, evigt på jakt efter "det där" som håller oss på benen, efter allt det... Var det nog.
 
Rättegången kom. Straffet blev ett års kontraktsvård. Vi sökte medicinsk behandling. Och fick det. Utan den medicinska biten hade inget funkat. En abstinens som ALDRIG går över suger upp hela ens tillvaro och dränerar en på all motivation och livslust man har. Han satt på ett behandlingshem i Göteborg. Jag bodde hos en familj i Skåne. Detta skulle gå bra. Nu var helvetet över. Så här skulle man kunna tro att den hemska historien skulle ha sitt lyckliga sagoslut igen...
 
Men där det ena helvetet slutar, tar ett annat vid. Det finns ett citat som säger att sluta är enkelt, men att hålla sig ren är svårt. Det stämmer. För när man kommer bort från allt, stormen har lagt sig och man börjar se klart igen, vinna allas förtroende som man trasat sönder flera gånger om på vägen, och man ser verkligheten för vad den faktiskt är, så kommer man också på igen vad det var man flydde ifrån från första början.
 
Och det är här min nya historia börjar... Att finna livslusten igen. Att komma över det bittra som kommer ifatt mig mer och mer för varje dag. Rehabilitering kallas det...

Cred till dej!

Tack till min lillasyster anjeliikal.blogg.se för all hjälp med
att designa bloggen och för tron på att det kan bli
något bra <3

RSS 2.0